Sunday, June 19, 2016

Moths

Ζούμε στην εποχή των moths.

The glorious Moth
Σαν τα moths, εστιάζουμε την προσοχή μας σε ένα γεγονός ενώ χάνουμε τον γενικότερο χαμό που επικρατεί. Και όταν συμβεί κάτι άλλο, μεταβαίνουμε σε αυτό, όπως ακριβώς κάνει το πανέξυπνο -κατά τα άλλα- έντομο όταν μαγνητίζεται από κάποιο δυνατότερο φως.

Είτε αυτό είναι μια τρομοκρατική επίθεση, είτε είναι ένας θάνατος κάποιου διάσημου. Φοράμε την μάσκα του "και καλά με ενδιαφέρει" μοιραζόμαστε στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης τις σκέψεις, τις ευχές και φυσικά τις καταφανέστατα ψεύτικες και ανούσιες προσευχές μας, μέχρι να συμβεί το επόμενο #hastag #trend.

Στην πραγματικότητα όμως κανείς δεν ασχολείται πραγματικά. Σας διαβεβαιώ για αυτό. 

Πόσο νομίζετε ασχολήθηκε ο κοινός μέσος φρεντουτσίνοελληνας με το τελευταίο μακελειό στο Ορλάντο? Δέκα δευτερόλεπτα? Είκοσι? Πόσο χρειάζεται να γράψει το κομμάτι του στο Facebook? Άντε σας βάζω ένα ολόκληρο λεπτό, γιατί ίσως είπε με κάποιον φίλο του: "είδες τι έγινε στο Αμέρικα? Ρε τους μαλάκες...".

Τώρα, η επιστήμη δεν έχει ανακαλύψει ακόμα γιατί τα moths έλκονται από το φως. Την δική μας αντίστοιχη συμπεριφορά, είναι εύκολο να την προσδιορίσουμε. Υπάρχει λόγος και προμελετημένη αποστολή. 

Ο λόγος συγκεκριμένος. Να δείξουμε πως ασχολούμαστε με κάτι άλλο, πέρα από τις τραγικά θλιβερές ζωές μας. Να αποδείξουμε πως δεν είμαστε μονοδιάστατοι άνθρωποι και δεν έχουμε στο μυαλό μας μόνο νύχια, φρέντο εσπρέσο και τον κώλο της Σάσας Μπάστα.

Η αποστολή μας έχει συμβολαιογραφική ακρίβεια. Στην τεράστια ανάγκη μας να νιώσουμε πως ανήκουμε κάπου και στην αστείρευτη εμμονή μας για επιβεβαίωση, κάνουμε τα πάντα για να τραβήξουμε την προσοχή του κόσμου για λίγο πάνω μας. Ματαιόδοξα λοιπόν προσπαθούμε να κάνουμε ένα παγκόσμιο γεγονός, δικό μας. Έστω και για λίγα δευτερόλεπτα, να προλάβουμε να ξεδιψάσουμε την ανάγκη μας για προσοχή και likes.

Άλλωστε, δεν θέλω να ξεχνάμε πως η αξία του ανθρώπου πλέον δεν μετριέται από το βάθος της σκέψης και την έκταση του μυαλού του, αλλά από έναν αριθμό. Πόσα likes και πόσους followers έχει στο Facebook και στα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Ω σε τι εκπληκτικές εποχές ζούμε.

-Lcfr.

No comments: