Friday, July 29, 2016

Free Censorship

Με λύπη παρατηρώ ένα φαινόμενο στο Internet που γίνεται όλο και πιο έντονο με την πάροδο του χρόνου.

Λογοκρισία. 

Ας αναφέρω μερικά παραδείγματα λογοκρισίας, για όσους δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι γίνεται. 


Πριν κάποιο διάστημα, βγήκαν στο φως δηλώσεις πρώην υπαλλήλων του Facebook που ανέφεραν πως είχαν εντολές να "κρύβουν" γεγονότα από το "trending news" τους. Το τελευταίο περιστατικό λογοκρισίας έγινε με τα έγγραφα του DNC (Δημοκρατικό κόμμα Αμερικής) που έφεραν στην δημοσιότητα τα Wikileaks και έδειχναν μια προφανή αδικία του ίδιου του κόμματος απέναντι στον Bernie Sanders (δημοκρατικός υποψήφιος για το χρίσμα και εσωτερικός αντίπαλος της Hillary Clinton) ο οποίος τελικά και έχασε. Μούγκα στο Facebook.

Επίσης, όταν έγινε ο χαμός με τις σχεδόν καθημερινές δολοφονίες μαύρων πολιτών της Αμερικής από αστυνομικούς, το trend "Black Lives Matter" καταπιέστηκε από το δημοφιλές social media, για να μην φουντώσει περισσότερο η κατακραυγή του κόσμου.


"Μίλα όσο θες,
αλλά μην λες τίποτα"
Πάμε στο Twitter. To Twitter επίσης εξαφανίζει "trends" που δεν του αρέσουν. Φυσικά εξαφάνισε το #DNCLeaks trend μιας και είναι γνωστό πως το διάσημο social media είναι φιλικά προσκείμενο στην σιχαμένη Hillary Clinton. 

Επίσης, πρόσφατα διέγραψε τον λογαριασμό του ελληνοβρετανού δημοσιογράφου Milo Yiannopoulos, ο οποίος έγραψε ένα άρθρο για την τελευταία ταινία των Ghostbusters. Στο άρθρο αυτό, ο Yiannopoulos κατέκρινε την ταινία επειδή προωθεί τόσο πολύ τον ανούσιο φεμινισμό και παρουσιάζει όλους τους άνδρες της ταινίας σαν... πως να το πω. Χαμηλότερης εγκεφαλικής λειτουργίας. 


Clinton + KKK = L.F.E.
H Google, πριν κάποιους μήνες προχώρησε σε προφανέστερη λογοκρισία μιας φωτογραφίας (βλ. αριστερά) που είδε το φως της δημοσιότητας και δείχνει την Hillary Clinton να σταυροφιλιέται με έναν εκ των υπευθύνων στρατολόγησης του KKK. Μετά από τον χαμό που έγινε η φωτογραφία αυτή είναι πλέον ξανά διαθέσιμη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπήρξε προσπάθεια λογοκρισίας και καταπίεσης γεγονότων. 




Έχεις άποψη? Καλά κάνεις και την έχεις. Την προωθείς μέσα από τις ελεγχόμενες πλατφόρμες μας? Καλά κάνεις. Δεν μας αρέσει ή δεν ταυτίζεται με την δική μας ατζέντα? Θα κάνουμε τα πάντα για να σε φιμώσουμε χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. 

Και όλα αυτά σε κάνουν να αναρωτιέσαι με τρία μήπως:
  1. Μήπως τα social media κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό? 
  2. Μήπως ζούμε στην εποχή που η ελεύθερη ενημέρωση μέσω του Internet δεν είναι και τόσο ελεύθερη? 
  3. Μήπως το φαινόμενο της καταπίεσης που συμβαίνει στην Τουρκία και στην Βόρεια Κορέα τόσα χρόνια, ισχύει παγκοσμίως με ίσως πιο διακριτικό και απαλό τρόπο?


Για τα Ελληνικά sites δεν το συζητώ. Όπου και να τα πιάσεις στάζουν κατεύθυνση. Η επιλογή των γεγονότων που προωθούν κάνει τόσο μπαμ, που πλέον είναι αστείο. Για παράδειγμα το ασυνόδευτο καράβι με την κοκαΐνη Noor-One και την αθώωση των πάντων πριν λίγες εβδομάδες, δεν φάνηκε πουθενά στα μεγάλα ενημερωτικά sites. Ή, εάν φάνηκε πέρασε στα ψιλά γράμματα για λίγα λεπτά. Προφανώς έχουν λαμβάνειν από τον μεγαλοπρόεδρο ελληνικής ομάδας, που προσπάθησε να γεμίσει την τσέπη του λεφτά και τον Έλληνα πολίτη με καθαρή κοκαΐνη εισαγωγής.

Άντε βρε, και εις ανώτερα. 
Απλά αυτά τα ανώτερα, να προσπαθήσετε να τα μάθετε από κάπου που δεν θα τα λογοκρίνουν. 

-Lcfr.

No comments: