Thursday, December 26, 2013

Music 2013

Εχθές κάναμε την ανασκόπιση του 2013 και τα μαθήματά του, διαδοχικά λοιπόν, ήρθε η στιγμή του κλασσικού πλέον Δεκεμβριανού μουσικού άρθρου. Στο οποίο γράφω και θα σχολιάζω τα τραγούδια που άκουσα περισσότερο το έτος που φεύγει.

Πολλοί νέοι και αξιόλογοι δίσκοι το έτος αυτό, με λίγος όμως να σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Μπορεί αυτό να ακούγεται αρκετά στενάχωρο, αλλά όταν έχεις δυνατά ακούσματα από το παρελθόν, τότε τα επισκέπτεσαι συχνά και καλύπτεις τις μουσικές και όχι μόνο ανάγκες σου.
Τουλάχιστον έτσι κάνω εγώ.

Για πάμε λοιπόν...
===================
Στο νούμερο 6 θα βρούμε τους VNV Nation και το "Illusion". Φαντάζομαι πως εάν με ξέρετε έστω και λίγο, θα μπορέσετε να καταλάβετε γιατί επιλέγω το συγκεκριμένο τραγούδι τόσο ψηλά. Οκ-οκ. Δίνω τα πάντα για ένα τραγούδι που εκφράζει ανοιχτά συναισθήματα, με δυνατό στίχο και με την μουσική απλά να συνοδεύει σε δεύτερο ρόλο. Το Illusion, τα έχει όλα αυτά.

Αγαπημένος στίχος: "It's not what i believe... It doesn't matter anyway..."



===================
Στο νούμερο 5 θα βάλω το καινούργιο τραγούδι των A Perfect Circle με τίτλο "By and Down". Η καθαρά υποτονική διάθεση του τραγουδιού αυτού, το κάνει να ξεχωρίζει από το πλήθος των συγκροτημάτων που δημιουργούν παραπλήσια alternative μουσική. Ο κύριος Keenan και η παρέα του, παραδίδουν ποιότητα για ακόμα μια φορά, έστω και μετά από 10 ολόκληρα χρόνια μουσικής απουσίας.

Αγαπημένος στίχος: "Its no easier mission, holding onto how I picture you..."



===================
Δεν θα μπορούσε να μην είναι ο "Θλιβερός Χειμώνας" των Daylight Misery στο νούμερο 4 των επιλογών μου. Εντάξει, έχω γράψει αρκετές φορές για το πάθος μου για το συγκρότημα και το επίπεδο μουσικής που δημιουργούν. Το συγκεκριμένο τραγούδι, το είχα πρωτοακούσει πριν κάποια χρόνια, χωρίς στίχους και πριν καλά-καλά οριστικοποιηθεί η μουσική του. Είχα καταλάβει από τότε κιόλας, πως θα είναι το τραγούδι που θα στιγματίσει την μπάντα και το ελληνικό στοιχείο τους. Masterfully done.

Αγαπημένος στίχος: "...σαν μαύρο σπίρτο διπλωμένο, καμένο, τελειωμένο..." 


===================
Καλά, μην μου πείτε πως σας κάνει εντύπωση πως στο νούμερο 3 βρίσκουμε για ακόμα μια φορά το "Back to You" του Brett Anderson. Μπορεί να με πείτε γραφικό ή ακόμα και ενοχλητικά επαναλαμβανόμενο  με τις επιλογές μου, αλλά  για να πω την αλήθεια μου, δεν με ενδιαφέρει και τόσο. Όσα μου έχει "πει" το τραγούδι αυτό, δεν μου τα έχει πει κανένα άλλο ΠΟΤΕ. Άρα ναι, "Back to You" στο νούμερο 3, γιατί ακόμα γουστάρω. Ίσως περισσότερο από το 2012.

Αγαπημένος στίχος: "...its slavery but in disguise..."



===================
 Στην runner up θέση νούμερο 2, θα βρούμε τους Σουηδούς In Flames και τo "Evil in a closet" του 2004. Δεν μπορώ να μετρήσω τις φορές που το τραγούδι αυτό με ακολουθούσε στα ακουστικά μου αυτό το έτος.

Αγαπημένος στίχος: "I wish that i could say... i wish that i could be your...".



===================
 Το 2013 είναι το έτος που έμαθα τους Πολωνούς Blinded. Το 2013 είναι το έτος που λάτρεψα τόσο πολύ το "Affliction XXVII II MMIX" που θα του δώσω την πρωτιά χωρίς δεύτερη σκέψη. Όσο και να προσπαθήσω αγαπημένοι μου, δεν μπορώ να σας περιγράψω τι σπουδαίο και μεγαλοπρεπές εκπέμπουν οι στίχοι και η μουσική του τραγουδιού αυτού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι λέξεις είναι φτωχές και παραπανίσιες.

ΠΟΛΥαγαπημένος στίχος: "Well, I shall have to stay here forever and ever..."

Σημείωση: Το τραγούδι θα το ανεβάσω και σε Live εκτέλεση αμέσως μετά την κανονική. 
(spoilers: Το Live σηκώνει και τους νεκρούς όρθιους)



Ορίστε και η ακουστική, ζωντανή εκτέλεση του καλύτερου τραγουδιού για το έτος 2013:



Φέτος για να κλείσω τις μουσικές μου επιλογές θα αναφέρω και μερικά honorable mentions. Τραγούδια που για λίγο, δεν κατάφεραν να μπουν στο top 6.
(clicky στα ονόματα για τα youtube videos)


Πάει λοιπόν και αυτή η χρονιά. Με τα καλά της, τα πολλά κακά της και τις εμπειρίες να μας βαραίνουν την πλάτη. Δεν ξέρω εάν θα τα ξαναπούμε μέχρι την αλλαγή του χρόνου. (εδώ δεν ξέρω εάν θα συνεχίσω να γράφω το 2014) Οι πιθανότητες πάντως γέρνουν προς το να γράψω ακόμα ένα post. 

Εάν όμως δεν, σας εύχομαι τα καλύτερα.

Υγεία πάνω από όλα και αμέσως μετά μουσική.

Non Serviam

No comments: