Friday, September 4, 2009

Interview: Βασίλης "Illdisposer" Μάζαρης (Daylight Misery)

Για αρχή, να σου πω ένα Dark «γεια χαρά» με δυναμικούς φιλικούς χαιρετισμούς.

Γεια χαρά και από μένα Lcfr και θα ήθελα να σε ευχαριστήσω εκ μέρους όλης της μπάντας για το ενδιαφέρον και την υποστήριξη!

Ώστε Daylight Misery έτσι?

Ναι, Daylight Misery και όπως μπορείς να καταλάβεις το όνομα της μπάντας είναι παρμένο μέσα από εκείνο το καταπληκτικό album των Draconian που λέγεται Arcane Rain Fell.

Η αλήθεια είναι, ότι, σαν μεγάλος φίλος των Draconian, όταν είδα το όνομα του συγκροτήματός σας, είπα: Κάτι δεν διαβάζω σωστά...

Χαχα! Πολύ σωστά διαβάζεις και μιας που είμαστε και εμείς μεγάλοι οπαδοί των Draconian αποφασίσαμε να ονομάσουμε έτσι την μπάντα!

Αλλά πρέπει να παραδεχθώ ότι έψαξα για εσάς και έμαθα πολλά...

Να είσαι καλά! Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ξέρουμε πως υπάρχουν άνθρωποι τριγύρω μας με τους οποίους δεν είχαμε ποτέ καμία επαφή και μπαίνουν στον κόπο να ακούσουν την μουσική μας και να μάθουν περισσότερα για τους Daylight Misery!

-Για αρχή τι κοινό, ΜΟΥΣΙΚΑ, μπορείς να βρεις στους Daylight Misery και στους Draconian? Γιατί εγώ προσωπικά, βρίσκω. Όχι πολλά, αλλά αρκετά.

Αρχικά να πούμε πως από τη στιγμή που μια μπάντα ασχολείται με το συγκεκριμένο είδος μουσικής, τότε αυτομάτως θα έχει επιρροές από τους Draconian, τους Saturnus κτλ. Δεν θα έλεγα πως έχουμε κάτι κοινό με τους Draconian μιας που η συγκεκριμένη μπάντα έχει αρκετά χρόνια στο χώρο, έχει κάνει τρομερές παραγωγές σε πολύ γνωστά studios και συνεπώς το αποτέλεσμα δεν μπορεί να συγκριθεί καν με το δικό μας.

Όμως, αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι να πετύχουμε την ατμόσφαιρα που μεταδίδουν αυτές οι μπάντες και τα όποια συναισθήματα εξωτερικεύουν στον ακροατή, πράγμα που θα ήταν καλύτερο να μου πεις εσύ αν το καταφέραμε!


-Ας περάσουμε λοιπόν, στο συγκρότημα.
Πως, πότε, και φυσικά, τι ήταν αυτό που έκανε την αρχή?

Λοιπόν, όλα ξεκίνησαν από ένα κομμάτι στο οποίο σήμερα συμμετέχει και ο Ευθύμης από τους Nightfall. Όπως αναφέρουμε και στο βιογραφικό της μπάντας, η αρχική ιδέα ήταν απλά να ηχογραφήσουμε αυτό το κομμάτι με την βοήθεια του Ευθύμη και απλά να το έχουμε για εμάς. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

Με το πέρασμα του χρόνου όμως, συνθέσαμε και άλλα τραγούδια και έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι πιο σοβαρό από το να ηχογραφήσουμε ένα κομμάτι. Η επόμενη κίνηση ήταν να βρούμε τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας αφού μέχρι στιγμής ήμασταν μόνο δύο άτομα (εγώ και ο Στάμος – κιθάρες) και έτσι έγινε. Δεν θα έλεγα πως κάτι συγκεκριμένο έκανε την αρχή. Αυτό που θέλαμε πάντα ήταν να δημιουργήσουμε τη δική μας μουσική μέσα στην οποία θα βάζαμε την ψυχή μας και αφού είδαμε πως αυτό είναι εφικτό, αυτό κάναμε!

Πιστεύω πως όταν ασχολείσαι από μικρός με ένα είδος μουσικής, τότε αυτόματα έχεις μέσα σου το ένστικτο της δημιουργίας και κατά τη γνώμη μου είναι αυτό που πρέπει να κυνηγήσεις μέχρι να τα καταφέρεις.


-Στα τραγούδια του promo, μπορείς να καταλάβεις ότι μιλάμε για μία καλοδουλεμένη δουλειά. Ειδικά στον τομέα της παραγωγής.

Η παραγωγή του δίσκου (και φυσικά του Promo) έγινε από τον Γιώργο Μπόκο (Rotting Christ). Πρέπει να πούμε πως ο Γιώργος μας βοήθησε πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της παραγωγής και η γνώμη του πάνω σε αυτό το θέμα είναι πολύτιμη μιας που είναι περισσότερα χρόνια στο χώρο, έχει δουλέψει με αξιόλογα συγκροτήματα και έχει συμμετάσχει σε δύο από τις μεγαλύτερες μπάντες που έχει βγάλει η χώρα μας, δηλαδή τους Rotting Christ και τους Nightfall.

Πιστεύω πως το αποτέλεσμα βγήκε αρκετά καλό αν και πάντα όταν γράφεις ένα album, υπάρχουν πράγματα που θα ήθελες να ήταν αλλιώς, αλλά ευτυχώς για εμάς αυτά είναι ελάχιστα και δεν μας δημιουργούν κάποιο πρόβλημα. Θα έλεγα πως είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.


Μίλησε μας, λίγο για αυτό. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από την όλη εμπειρία?

Πρόκειται για μια πολύ όμορφη εμπειρία και προσωπικά δεν πιστεύω πως υπάρχει κάτι ανώτερο από το να έχεις στο μυαλό σου κάποιες ιδέες και μετά από πολύ δουλειά και αφοσίωση, όχι μόνο να τις πραγματοποιείς αλλά να βγαίνουν και καλύτερες απ’ ότι τις φανταζόσουν.

Όλο αυτό που περάσαμε μέχρι να έχουμε στα χέρια μας την τελική μορφή των κομματιών είναι κάτι που δεν θα ξεχάσουμε και που θα θυμόμαστε για όλη μας τη ζωή…


-Σύστησε μας το υπόλοιπο συγκρότημα. Συγκροτήματα που έχουν πάρει μέρος στο παρελθόν...

Η μπάντα αποτελείται από τον Στάμο Κορδά, ο οποίος έχει γράψει τη μουσική για όλα τα κομμάτια (εκτός από το Soul Embraced που είναι σύνθεση του Q_Snc) και φυσικά χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχαν και οι Daylight Misery.

Από εκεί και πέρα, στο μπάσο βρίσκεται ο Στέργιος Καναρόπουλος ο οποίος παίζει επίσης στους Mortal Torment, τους The Almighty Fishermen και αυτό τον καιρό ετοιμάζει κάτι πολύ ελπιδοφόρο για το οποίο περισσότερες πληροφορίες θα πούμε κάποια στιγμή στο μέλλον, στα πλήκτρα βρίσκεται ο Q_Snc ο οποίος παίζει στους Unholy Ritual, τους Kawir, τους Savaoth μεταξύ άλλων και πραγματικά η βοήθεια του είναι πολύτιμη αφού χάρη σε αυτόν τα κομμάτια έγιναν ακόμα πιο ατμοσφαιρικά και μελωδικά.

Τη δεύτερη κιθάρα έχει αναλάβει ο Σταύρος που είναι καλός μας φίλος από παλιά και μέχρι σήμερα δεν έχει αναμειχθεί σε άλλα συγκροτήματα. Τέλος, στα τύμπανα μόνο για την ηχογράφηση του album βρίσκεται ο Matthias Landes ή αλλιώς Seraph που είναι γνωστός από τους Dark Fortress και ανέλαβε να ηχογραφήσει τα τύμπανα στα Woodshed Studios της Γερμανίας.

Όσον αφορά τον μόνιμο drummer της μπάντας προς το παρόν υπάρχουν κάποια άτομα που μας ενδιαφέρουν αλλά λόγω κάποιων προβλημάτων ακόμα δεν έχουμε κάτι σίγουρο. Σύντομα όμως θα λυθεί και αυτό.


-Στο Myspace, στις μουσικές επιρροές ξεκινάτε με ελληνικά συγκροτήματα και συμπληρώνετε με Paradise Lost, Amorphis, Draconian κ.α.

Αυτό είναι κάτι που έγινε τυχαία και δεν υπάρχει κάποιος λόγος που οι Ελληνικές μπάντες έρχονται πρώτες. Είναι γεγονός όμως πως όλοι μας μεγαλώσαμε ακούγοντας τα albums των Rotting Christ και των Nightfall και έτσι μιας που πέρα από τις επιρροές έχουμε και την βοήθεια αυτών των συγκροτημάτων, τότε είναι λογικό να έρχονται πρώτοι στην λίστα μας.

Μίλησέ μου για τις επιρροές σας και κατά την γνώμη σου, μέχρι που πρέπει να φτάνει και πότε αγγίζει τα όρια της αντιγραφής?

Ζούμε σε μια εποχή όπου πλέον όλα έχουν γραφτεί στο παρελθόν και είναι πραγματικά δύσκολο να δημιουργήσεις κάτι το οποίο θα ξεκινάει από το μηδέν και συνεπώς θα είναι εντελώς καινούργιο. Είναι λογικό λοιπόν όταν δημιουργείς μουσική να έχεις στο μυαλό σου τα συγκροτήματα που θαύμαζες κατά την παιδική ηλικία και που τα ερεθίσματα που σου προσέφεραν είναι ακόμα έμφυτα στην ψυχή σου.

Έχοντας αυτό σαν βάση, προσπαθήσαμε αυτό που συνθέσαμε να περιέχει μόνο όσα μας δίδαξαν τα συγκροτήματα που αναφέρουμε ως επιρροές και όχι να πάρουμε τις ιδέες τους και απλώς να τις παραλλάξουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνουν δικές μας.

Το αν τα καταφέραμε βέβαια είναι ένα θέμα που μπορούν να απαντήσουν καλύτερα όσοι ακούν τα κομμάτια παρά εμείς…


-Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό, εμφανίζονται αρκετά ελληνικά συγκροτήματα στον τομέα αυτό... Ένα από αυτά είσαστε και εσείς. Πως βλέπεις το Ελληνικό Metal στερέωμα τις μέρες μας?

Είναι, όντως, γεγονός πως η Ελληνική Metal σκηνή έχει πάρει πολύ τα πάνω της τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν πολλές μπάντες οι οποίες έχουν καταφέρει πάρα πολλά πράγματα και είναι άξιες συγχαρητηρίων.

Φυσικά δεν αναφέρομαι μόνο σε Αθηναϊκά συγκροτήματα αλλά μιλώ γενικότερα για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τη σκηνή της Θεσσαλονίκης που πάντα είχε τη δυνατότητα να μας εντυπωσιάζει ευχάριστα με κυκλοφορίες που έρχονταν από το πουθενά και ήταν άκρως επαγγελματικές και αξιόλογες.

Το μοναδικό πρόβλημα που κατά τη γνώμη μου αντιμετωπίζει η Ελληνική σκηνή (και ευτυχώς τα τελευταία χρόνια θέλω να πιστεύω πως έχει βελτιωθεί αρκετά) είναι το ότι δεν υπάρχει αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των συγκροτημάτων μιας που δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει καταστάσεις ζήλιας και αγνής κακίας χωρίς να έχουν λόγο ύπαρξης. Αν καταφέρουμε κάποια στιγμή να το σβήσουμε εντελώς αυτό, τότε πιστεύω πως η Ελληνική σκηνή έχει πολύ νέο αίμα το οποίο βράζει και πρέπει να ακουστεί…


- Κεφάλαιο Ευθύμης Καραδήμας. Είχε αποχωρήσει από την Metal σκηνή μετά τους Nightfall. Εντυπωσιακό αυτό που κάνατε. Ειδικά με την επιστροφή του με Semi-Brut φωνητικά...

Ο Ευθύμης είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο από μόνος του!

Έχει προσφέρει πάρα πολλά στο χώρο όλα αυτά τα χρόνια τα οποία είναι γνωστά πιστεύω και δεν χρειάζεται να τα αναφέρουμε. Είναι τιμή για εμάς που συνεργαστήκαμε μαζί του και όντως είναι πολύ θετικό το γεγονός πως ακούμε και πάλι την γνώριμη «παλιά» φωνή του!

Αυτό που θέλω να αναφέρω είναι πως πέρα από την περηφάνια που νιώσαμε ακούγοντάς τον σε ένα δικό μας κομμάτι, έχουμε ήδη μάθει πολλά χάρη σε αυτόν και πρόκειται για πράγματα που σίγουρα θα κρατήσουμε στο μέλλον ώστε να αποφύγουμε τυχόν λάθη που ανά πάσα στιγμή μπορεί να κάνουμε.

Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε πως πέρα από την συμμετοχή του στο Meadows Of Desire έχει γράψει τους στίχους για το τραγούδι που λέγεται Miserablia το οποίο θα βρίσκεται στο full length album και τον ευχαριστούμε θερμά για αυτό αφού πάντα οι στίχοι του μας άγγιζαν.


-Ποιος χρώσταγε χάρη σε ποιον? <γέλια>

Χαχα! Δεν χρώσταγε κάποιος χάρη!

Όλα έγιναν σε φιλικό κλίμα και όπως είπα και πριν είναι τιμή μας που συνέβαλε ενεργά στο τελικό αποτέλεσμα.


-Είμαι σίγουρος ότι περιμένεις την ερώτηση που είμαι έτοιμος να σου κάνω... Υπάρχει περίπτωση για περισσότερες συνεργασίες μαζί του?

Κάτι τέτοιο δεν έχουμε συζητήσει αφού είναι ακόμα πολύ νωρίς για να σκεφτούμε μια επόμενη κυκλοφορία, όμως άτομα σαν τον Ευθύμη είναι πάντα καλοδεχούμενα οπότε δεν το αποκλείω. Το σίγουρο είναι πως θα συμμετέχει και αυτός στο video που θα γυρίσουμε οπότε κι’ αυτό είναι ένα είδος συνεργασίας.

-Σε προηγούμενο email σου, ανέφερες ότι γυρίζετε το πρώτο video για το Μeadows Οf Desire

Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε κάνει πολλά πράγματα πάνω σε αυτό ακόμα αλλά το σίγουρο είναι πως σύντομα θα ασχοληθούμε ενεργά για την δημιουργία του. Οπότε καλύτερα να μιλήσουμε για αυτό όταν θα είναι ήδη έτοιμο!

-Το release του δίσκου, πότε θα είναι? Έχετε tracklist και release date έτοιμο?

Ο δίσκος θα ονομάζεται Depressive Icons και θέλουμε να πιστεύουμε πως θα είναι έτοιμος κάπου στο Νοέμβρη.

Δυστυχώς προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ορισμένη ημερομηνία και φυσικά όταν δεν υπάρχει κάποιο label για να ασχολείται με όλα αυτά, είναι κάτι το περιττό. Κάθε πράγμα στον καιρό του!

Όσον αφορά το tracklist, είναι έτοιμο απλά θα ήθελα να το αναφέρω όταν θα το έχουμε τελειοποιήσει και θα έχουμε αποφασίσει επίσης και για τη σειρά που θα υπάρχουν τα κομμάτια στο δίσκο.


-Τι να περιμένουμε από τον δίσκο? Δώσε μας μία γεύση?

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση καθώς δεν μπορώ να γνωρίζω τι μπορεί να περιμένει ο καθένας μέσα από τη μουσική μας.

Αυτό που μπορώ να πως με σιγουριά είναι πως όλο το σύνολο περιέχει μερικά μελαγχολικά κομμάτια, τα οποία είναι εμπνευσμένα από κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις που όλοι έχουμε ζήσει κατά καιρούς και επίσης μέσα σε αυτό έχουμε βάλει την ψυχή μας οπότε ο καθένας μπορεί να περιμένει ποικίλα πράγματα ανάλογα με την δική του οπτική γωνία.


-Είσαστε σε αναζήτηση εταιρίας όπως μαρτυρά και το Μyspace. Πώς τα βλέπεις τα πράγματα σε αυτόν τον τομέα?

Όντως έτσι είναι τα πράγματα.

Προς το παρόν έχουμε κάποιες προτάσεις οι οποίες θα δούμε που θα καταλήξουν. Γενικότερα πάντως στις μέρες μας η εύρεση δισκογραφικής στέγης είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο και χρονοβόρο, αλλά νομίζω πως αυτό είναι μια πρόκληση αφού καλώς ή κακώς δεν γίνεται όλες οι καταστάσεις στη ζωή να είναι εύκολες!

Θέλω να πιστεύω πάντως πως σύντομα θα έχουμε κάποια νεότερα σχετικά με αυτό.


Ελπίζω για τα ακόλουθα:

Σύντομα το video του Meadows Οf Desire, φυσικά σε ένα pre-release copy του δίσκου και να σας απολαύσουμε σε κάποιο Live...

Θέλω να πιστεύω και εγώ με τη σειρά μου πως το video θα είναι έτοιμο στο άμεσο μέλλον και να είσαι σίγουρος πως θα λάβεις το album μόλις αυτό ετοιμαστεί.

Σχετικά με τα lives, είναι κάτι που απαιτεί πολύ χρόνο και πολλές πρόβες φυσικά, μιας που θέλουμε να είμαστε απόλυτα έτοιμοι όταν θα έρθει η ώρα να ανεβούμε στο σανίδι! Όταν θα νιώσουμε λοιπόν 100% έτοιμοι πως έχουμε κάτι να δώσουμε επί σκηνής, τότε και θα το κάνουμε!


Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου.

Να είσαι καλά και για άλλη μια φορά σε ευχαριστώ για την υποστήριξη! Ελπίζω να τα πούμε ξανά σύντομα!
==========================================================
Links:

Myspace: http://www.myspace.com/daylightmiseryband

Promo Cd Download: Click For Rapidshare

YouTube:
-Meadows Of Desire feat Ευθύμης Καραδήμας (Nightfall)
-Depressive Icons
-Soul Embraced

Πρέπει, να ευχαριστήσω τον Βασίλη για τον χρόνο του και να πω, ότι η εμπειρία, της συνέντευξης ήταν κάτι το φοβερό...

Respect Daylight Misery.


Non, Serviam
-Lcfr.

No comments: