Wednesday, September 13, 2017

Apple's Face ID

Πριν μου χαρίσετε απλόχερα τον τίτλο του παρανοϊκού, μετά την ανάγνωση του άρθρου αυτού, σκεφτείτε το λίγο. Μην βγάλετε σύντομα και επιπόλαια συμπέρασμα.

Εχθές λοιπόν το απογευματάκι, η μαμά Apple, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων και την καινούργια σειρά τηλεφώνων με τα iPhone 8 και iPhone X (10) να κυριαρχούν. Μια από τα ίδια το iPhone 8. Διάχυτη η κλασσική εμμονή της Apple να αναβαθμίζει κάθε χρονιά ένα μικρό τσάκ τα τηλέφωνά της για να μένει μέσα στα πράγματα, και φυσικά να προσθέτει καθυστερημένα τεχνολογίες που άλλες εταιρίες έχουν χρόνια (βλ. wireless φόρτιση). Όμως με το iPhone X μας παρουσιάζει την αναγνώριση προσώπου (τεχνολογία FaceID) και σε αυτό θα σταθώ σήμερα. 

Όπως έχω γράψει εάν θυμάμαι καλά δυο φορές ακόμα, το θέμα της ανωνυμίας στο Internet με ενδιαφέρει πολύ και κάνω ότι περνάει από το χέρι μου να μην αφήνω έντονο (έστω) διαδικτυακό αποτύπωμα. (στο τέλος του άρθρου αυτού θα αφήσω 1-2 links από προηγούμενα άρθρα μου με περισσότερες πληροφορίες). Έρχεται λοιπόν η νέα τεχνολογία, που σκανάρει το πρόσωπο του ιδιοκτήτη του τηλεφώνου, αποθηκεύει τα αποτελέσματα εσωτερικά και πλέον ο χρήστης μπορεί να ξεκλειδώνει το τηλέφωνο απλά κοιτάζοντάς το. Τι καταλαβαίνουμε μάνι-μάνι από αυτό? Πως το τηλέφωνο σε "κοιτάζει" 24ώρες το 24ωρο και περιμένει να το κοιτάξεις και εσύ για να ξεκλειδώσει. Το κρατάμε αυτό κάβα. 

Συνεχίζει λοιπόν η μάνα Apple και λέει πως η τεχνολογία πλέον της επιτρέπει να ξεχωρίζει εάν ο χρήστης που προσπαθεί να ξεκλειδώσει το τηλέφωνο είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης κι ας έχει αλλάξει το πρόσωπό του. Εάν για παράδειγμα αφήσει μούσι, εάν πάχυνε ή κούρεψε τα μαλλιά του. Επίσης μπορεί να καταλάβει εάν αυτό το πρόσωπο που "βλέπει" είναι πραγματικό και όχι μια υψηλής ευκρίνειας φωτογραφία. Τα θέματα παρουσιάζονται στα δίδυμα πρόσωπα, αλλά οκ μην ψειρίζουμε την μαϊμού. Τι μας λέει αυτό λοιπόν? Πως η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου έχει εξελιχθεί τόσο πολύ, που ό,τι και να κάνεις είναι ικανή να σε καταλαβαίνει. Κάβα και αυτό.

Το τσαχπίνικο αμυγδαλωτό ματάκι του iPhone X που είναι ανοιχτό 24ώρες περιμένοντας τον ιδιοκτήτη του να το κοιτάξει, προφανώς δεν σκανάρει μόνο ένα πρόσωπο την ημέρα. Εάν περάσει ένα άλλο πρόσωπο από την ακτίνα του, το κοιτάζει. Δεν είναι ρατσιστής το ματάκι, όλα τα πρόσωπα ευπρόσδεκτα. Στις καφετέριες που πηγαίνουν οι κηφήνες, δεν αραδιάζουν τα τηλέφωνά τους στο τραπέζι λες και είναι πλανόδιοι πωλητές? Με ρώτησε εμένα κανείς εάν θέλω το τηλέφωνο του διπλανού μου να με κοιτάζει και (ίσως?) να αποθηκεύει το πρόσωπό μου? Κάβα και αυτό. 

Με αυτήν την συλλογή θεμάτων στην κάβα , καταλήγουμε στο ζητούμενο. Η Apple ισχυρίζεται πως η αποθήκευση πληροφοριών προσώπου, γίνεται σε ένα καλά προστατευμένο και απομονωμένο σημείο στο τηλέφωνο και μόνο. Δηλαδή δεν φεύγει η πληροφορία στο Internet και δεν είναι στην ίδια κατηγορία με τις γυμνές φωτογραφίες των διάσημων που βγήκαν στην φόρα πριν κάτι χρόνια, από την αποτυχία του iCloud. Επαναλαμβάνω έτσι ισχυρίζεται η Apple.


Λυπάμαι αλλά σαν semi-φίλος της Apple που την εμπιστεύομαι γενικότερα αν και έχει απανωτές αποτυχίες στην μετά Steve Jobs εποχή, δεν της το δίνω αυτό. Όχι μαμάκα, σε καμία περίπτωση δεν θα έχεις την εμπιστοσύνη μου σε αυτό το θέμα. Μιλάμε για τα χαρακτηριστικά μου και την μοναδικότητα του προσώπου μου και δεν θα σου την εμπιστευτώ. Όχι ότι θα κάνεις την κουταμάρα και θα πουλήσεις τις πληροφορίες προσώπου σε εταιρίες εκμετάλλευσης (που φτιάχνουν για παράδειγμα διαφημίσεις). Όμως όπως δήλωσες εχθές, το Face Recognition θα είναι διαθέσιμο και σε τρίτες εταιρίες που θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν κατά το δοκούν για την υλοποίηση διαφόρων άλλων εφαρμογών. 

Τι θα γίνει εάν μια από αυτές τις τρίτες εταιρίες, βρει τον τρόπο να ξεκλειδώσει το καλά προστατευμένο και απομονωμένο σημείο στο τηλέφωνό? Για απάντησέ μου μαμάκα Apple? Και πριν απαντήσεις, θυμήσου πως ότι κλειδώνει, ξεκλειδώνει. 

Το συμπέρασμα κατά την δική μου άποψη, είναι πως τα προσωπικά δεδομένα και η ανωνυμία, περνάνε σε δεύτερη μοίρα στο όνομα της τεχνολογικής εξέλιξης. Ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς πως πριν λίγα χρόνια ξεκινήσαμε με το δαχτυλικό αποτύπωμα. Τώρα πάμε στο πρόσωπο.

Αναρωτιέμαι, το επόμενο βήμα ποιο θα είναι? 

-Lcfr

Περισσότερα πάνω στο θέμα της ανωνυμίας στο ιντερνέ:

Web for Sale: https://hephasto.blogspot.gr/2017/04/web-for-sale.html
Big Brother Zuckerberg: https://hephasto.blogspot.gr/2016/07/big-brother-zuckerberg.html

No comments: