Friday, April 20, 2018

Facial recognition by Facebook

Δεν θέλω να ακούγομαι, ή στην περίπτωσή τούτη να διαβάζομαι σαν χαλασμένο πικ-απ και να λέω τα ίδια και τα ίδια. Όμως σήμερα έγινε κάτι καινούργιο στο μέτωπο Facebook.

Το Facebook λοιπόν είχε σκοπό (ή το έκανε ήδη αλλά δεν το γνωρίζαμε) να ανιχνεύει τα πρόσωπα των φωτογραφιών και των βίντεο των χρηστών της, και να τα συγκρίνει με το Profile picture για λόγους ασφαλείας. Σε περίπτωση για παράδειγμα που δεν ταυτίζονται θα υπάρχει κενό ασφάλειας και φαντάζομαι πως θα κλείδωνε προσωρινά το προφίλ, μέχρι την επανενεργοποίηση από τον "πραγματικό χρήστη". 

Επειδή λοιπόν, οι τελευταίοι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έβαλαν ένα μικρό φρένο στις απρόσκοπτες πρωτοβουλίες του ζάμπλουτο φίλου μας Μάρκου, πλέον το Facebook ΣΕ ΡΩΤΑΕΙ ευθέως εάν θες τα προαναφερθέντα να γίνονται στον λογαριασμό σου. Επισυνάπτω φωτογραφία:


Η επιλογή είναι προφανής, αλλά αναρωτιέμαι. Πριν τους νέους νόμους, τι όργια έκανε κάτω από το χαλί? Πόσο κάτω από το πετσί του χρήστη είχε φτάσει με το καμουφλάρισμα του αθώου κοινωνικού δικτύου? Η τεχνολογία προφανώς υπάρχει και ίσως δεν γνωρίζουμε μέχρι που μπορεί να έχει ήδη φτάσει και απλά να μας την ταΐζουν με το κουταλάκι του γλυκού. Ποιος λοιπόν μπορεί να εγγυηθεί στους χρήστες πως τα πρόσωπα που, οκ, δεν "αναγνωρίζονται" από το Facebook, δεν πωλούνται σε διαφημιστικές εταιρίες με την οκά για δωρεάν ζεστό χρήμα? 

Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να σκεφτεί το μυαλό μου με την νέα αυτή πληροφορία και σίγουρα όταν μελώσει στο κεφάλι μου θα ξανά γράψω. 

Πάντως είμαι περίεργος να δω πως θα αντιδρούσε το Facebook στην δική μου περίπτωση, που ανεβάζω φωτογραφίες του Ricky Gervais, του Keanu Reeves και της αθεράπευτα ερωτεύσιμης κόρης του ναζί Μιχαλολιάκου...

...την στιγμή που έχω σαν profile picture αυτό:


-Lcfr.

No comments: