Tuesday, February 4, 2014

Happiness 2014

Τις τελευταίες 15 κοντά ημέρες, σε σχεδόν καθημερινή βάση ρωτάω γνωστούς, φίλους και συγγενείς, εάν είναι ευτυχισμένοι. Από τις απαντήσεις τους, έβγαλα κάποια συμπεράσματα και τα έχω αποτυπώσει παρακάτω για να φάει το μυαλό σας. 

Οι περισσότεροι λοιπόν, μου έδωσαν ρηχές απαντήσεις... χλιαρές θα τις έλεγα. Κάτι που είναι φυσιολογικό, μιας και οι συμπατριώτες μας τους καιρούς αυτούς, δεν περνούν και τις καλύτερες ημέρες. Οι λόγοι όπως μπορείτε να καταλάβετε είναι αρκετοί. Οι κυριότεροι, ακολουθούν:

Η μοναξιά, είναι κάτι που σημαδεύει την ζωή ενός ανθρώπου και φυσικά επηρεάζει αρνητικά όλο του το 24ωρο, με φυσικό επακόλουθο να μην νιώθει ευτυχισμένος. Δεν είναι ελάττωμα να νιώθεις την ζωή σου ανολοκλήρωτη όταν δεν έχεις κάποιον σύντροφο. Δεν είναι μυστικό πως το "ζευγάρωμα" είναι βασικός στόχος της πλειοψηφίας των γυναικών, μιας και έχουν αυτόν το διαρκή πόλεμο με τον χρόνο, που με το make up προσπαθούν προσωρινά να καμουφλάρουν. Από την άλλη, οι περισσότεροι άνδρες, έχουν διαφορετική αντίληψη της έννοιας ζευγαρώμα που και αυτό συγκαταλέγεται στην μοναξιά. Ελπίζω να καταλαβαίνετε τι εννοώ. (σατέν μαύρα σεντόνια κτλ κτλ...)

Η έλλειψη παραγωγικότητας, είναι ένα σημαντικό πράγμα που μπορεί να σε κάνει δυστυχισμένο. Όταν δεν νιώθεις παραγωγικός και ουσιώδης στην κοινωνία, δεν νιώθεις χρήσιμος. Συνήθως αυτό το νιώθουν οι άνεργοι ή αυτοί που έχουν κάποια δουλειά χωρίς αντίκτυπο. 

Χεράκι-χεράκι με αυτό...

...έρχονται και τα λεφτά. Θεωρώ πως τα λεφτά δεν σε κάνουν ευτυχισμένο. Αυτό ας το πάρουμε σαν δεδομένο. Αλλά πιστεύω πως τα λεφτά σε σπρώχνουν ένα "τσίκ" πιο κοντά στην ευτυχία. Τα βλέπεις δηλαδή λίγο καλύτερα όταν έχεις τα χρήματα να κάνεις πράγματα, για εσένα και τους γύρω σου. Όχι πως η ευτυχία είναι υλιστική, αλλά βοηθάει στην ψυχολογία. Πιστεύω πως η σχέση του ανθρώπου με τα χρήματα είναι επικίνδυνα ερωτική. Κάτι που μπορεί να φτιάξει (προσωρινά) ή να κλείσει (μόνιμα) σπίτια.



Βέβαια, για να πεις κατασταλαγμένα πως δεν είσαι ευτυχισμένος, πρέπει να καταλάβεις τι ζητάς, τι σου λείπει και ποιος είναι ο στόχος της ζωής σου. Να τα ξεκαθαρίσεις μέσα σου και να βάλεις σωστές πλεύσεις.

Δυστυχώς στις ημέρες μας, ο νεοέλληνας στο μυαλό του, έχει ένα αμάλγαμα από λεφτά, lifestyle και βαμμένη πολιτική. Κάτι που δεν του αφήνει χρόνο για καθαρή σκέψη, βελτίωση της ψυχής του και διαγράμμιση σωστής πορείας. Και εξηγώ χωρίς να κουράζω:

-Λεφτά: Πως να αρπάξουμε περισσότερα λεφτά κάνοντας τα λιγότερα.
-Lifestyle: Dancing With The Stars, Star channel και The Voice. Ματαιοδοξία. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. 
-Βαμμένη πολιτική: Για να καταλάβετε τι εννοώ, διαβάστε λίγα σχόλια στα άρθρα του ηλεκτρονικού τύπου. Πλέον οι φανατικές πολιτικές μάχες του καφενείου, έχουν μεταφερθεί στον υπερθετικό τους βαθμό, πίσω από το πληκτρολόγιο.

Εγώ?
Το 2013 μπορώ να πω πως δεν ήμουν ευτυχισμένος. Από τα τέλη του όμως, προσπαθώ να βρω τον εαυτό και την πυξίδα μου, που χάθηκε σε κάποιες κοινόχρηστες τουαλέτες. Συνήθως νιώθω την ευτυχία, όταν φοράω τα αθλητικά μου παπούτσια και τρέχω ή όταν γράφω με τις ώρες τα βράδια.

Όπως και με ό,τι μπορεί καθένας.

-Lcfr.

No comments: