Thursday, March 20, 2014

Facebook Status

Μήνες τώρα, σκέφτομαι να γράψω μερικά πράγματα για το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης του Internet.
Ας ξεκινήσουμε από το ότι παλιότερα, όταν τα πράγματα δεν είχαν φτάσει στην σημερινή τους μορφή, το Facebook παρείχε μια απλή λειτουργία. Να βρεις τους παλιούς σου συμμαθητές που πλέον δεν ξέρεις εάν ζουν καλά-καλά και αυτό ήταν. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Στις ημέρες μας το Facebook καλύπτει μια τεράστια γκάμα ανθρωπίνων αναγκών. 
(και ακόμα δεν έχω καταλάβει εάν αυτό είναι καλό ή κακό). 

Μεταξύ άλλων μπορείς:
  • Να σκοτώνεις τις ώρες σου παίζοντας πολύχρωμα παιχνιδάκια. Ναι, αγαπημένοι μου, τα ανόητα παιχνιδάκια που παίζετε και ακολούθως στέλνετε requests, σας σπρώχνουν όλο και περισσότερο στην αντιπαθητική κατηγορία των χρηστών και το block, σας φλερτάρει από το απέναντι τραπέζι.
  • Να ανεβάζεις φωτογραφίες με πιασάρικες, τραγελαφικές και εμετικά δήθεν βαθυστόχαστες προτάσεις, και να νιώθεις ολοκληρωμένος για μερικά δευτερόλεπτα αφού πατήσεις το κουμπί "post".  Και η ματαιότης, προσθέτω εδώ, έχει το νόημά της.
  • Να κάνεις την επανάστασή σου, κάνοντας "like" στα groups που αντιπροσωπεύουν μια ιδέα ή μια κίνηση που σε χαρακτηρίζει την παρούσα φάση. Newsflash!. Δεν λειτουργεί έτσι το πράγμα. Κατάλαβέ το πριν είναι αργά, για το δικό σου το καλό. Γκέ-γκε συμπαθητικό προβατάκι μου? baaaaaah
  • Να προσπαθείς να μας αποδείξεις ότι έχεις κοινωνική ζωή, ανεβάζοντας το κάθε τι που κάνεις σε φωτογραφία ή ακόμα και να κάνεις "tag" τον εαυτό σου όταν πηγαίνεις για ποτό στο Μπουρνάζι. 2ο Newsflash! ΧΕΣΤΗΚΑΜΕ!
  • Να ανεβάζεις διαρκώς φωτογραφίες σου, προδίδοντας την πείνα που έχεις για επιβεβαίωση από το κοινό/λιγούρια που έχεις μαζέψει στους "φίλους" σου. Είμαι σίγουρος ότι κάνεις επαναληπτικό refresh αμέσως μετά για να δεις ποιος έκανε like μπας και φουσκώσει ο Internetικός σου εγωισμός. Με συγχωρείς που θα στο πω, αλλά είσαι για λύπηση.
  • Να ανεβάζεις μουσική. Δεν μπορώ να πω, αυτό το κομμάτι, μου αρέσει. Έχω μάθει αρκετά συγκροτήματα επειδή πάτησα τυχαία σε ένα μουσικό post κάποιου. Εάν ανεβάζεις καλή μουσική, συνέχισε να το κάνεις.
  • Να βρεις το ταίρι σου ή κάποια παράνομη σχέση. Ναι-ναι. Σίγουρα θα έχεις και εσύ αγαπημένε μου αναγνώστη ιδία εμπειρία, ή έστω κάποιον από τον περίγυρό σου που να έχει κάνει σχέση από γνωριμία στο Facebook. Αυτό φυσικά δεν είναι καινούργιο. Το Internet από τις εποχές του IRC σου προσφέρει αυτήν την δυνατότητα. (θυμάται κανείς το A/S/L?) Πάντως εξαιτίας του Facebook ζευγάρια έχουν δημιουργηθεί και έχουν χωρίσει, οικογένειες έχουν διαλυθεί και φυσικά κέρατα έχουν ανθίσει. Just sayin'...
Για να μην παρεξηγηθώ, το Facebook δεν είναι μόνο κακό. Αρκεί να το χειρίζεσαι σωστά. Μέσα από αυτό, μπορείς να ενημερωθείς για διάφορα πράγματα που σε ενδιαφέρουν. Ας πάρουμε για παράδειγμα την μουσική. Πλέον τα περισσότερα συγκροτήματα, σε όποια κατηγορία και να τοποθετούνται, ενημερώνουν την σελίδα τους στο FB πολύ πιο συχνά από τον κανονικό τους ιστότοπο. Άρα για να μάθεις νέα τους, ή για επερχόμενες συναυλίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν, είσαι "υποχρεωμένος" να έχεις έναν λογαριασμό και να είσαι και εσύ μέσα στο "δίκτυο". Έστω και με ψευδώνυμο. 

Τώρα, μπορεί να με πείτε υποκριτή μιας και αυτό το άρθρο θα ανεβεί στο Facebook μου. Όπως είπα και πιο πάνω, το χρησιμοποιώ σαν εργαλείο ενημέρωσης και μπορώ να πω ότι από τους ελάχιστους πλέον "φίλους" που έχω σε αυτό το καινούργιο προφίλ, οι περισσότεροι είναι hidden και δεν με εκνευρίζουν με τις ανούσιες αναρτήσεις τους.

Εν κατακλείδι, θεωρώ το Facebook αναγκαίο κακό, που εάν δεν το χρησιμοποιείς σωστά, μπορεί και να σε οδηγήσει στην εξάρτιση και η επιστροφή από κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολη.

-Lcfr.

No comments: