Friday, January 22, 2016

Kill Your TV

Εδώ και αρκετά χρόνια φωνάζω για το Star Channel και την σαπίλα που είναι το πρόγραμμά του καναλιού αυτού. Λιγότερα χρόνια αλλά σε εντονότερο ύφος, φωνάζω για την σαπίλα που είναι η τηλεόραση γενικά και πως το πρώτο πράμα που πρέπει να κάνει ένας νοήμων άνθρωπος είναι να την κλείσει και να μην την ξανά ανοίξει ποτέ.

Kill your TV!
Προσωπικά και χωρίς καμία υπερβολή, έχω να ανοίξω την τηλεόραση κοντά έναν χρόνο και κάτι μήνες. Εάν θυμάμαι καλά, η τελευταία φορά ήταν σε κάποιες εκλογές που ήθελα να δω τα αποτελέσματα. Άντεξα 5 λεπτά και αυτό ήταν.

Δεν το κάνω από αντίδραση ή από κόντρα. Ειλικρινά πιστεύω πως η ελληνική τηλεόραση υπνωτίζει τον τηλεθεατή σε έναν λήθαργο που το μόνο που του προσφέρει είναι φόβος και πανικός.

Πάρτε για παράδειγμα τις ειδήσεις. Εντάξει, δεν θα σταθώ στα σιχάματα τύπου Μπογδάνου και Όλγα Τρέμη που, όχι απλά δεν θα έπρεπε κανείς να τους παρακολουθεί, αλλά σε κάθε ευκαιρία θα έπρεπε να τους κοπανάει στον δρόμο. Στέκομαι στις ειδήσεις αυτές καθεαυτές. Δεν πηγαίνει τίποτα δεξιά στην χώρα και αυτό είναι γνωστό σε όλους. Όμως, οι ειδήσεις τα φουσκώνουν τόσο πολύ που νομίζεις πως αύριο θα έρθει το τέλος του κόσμου. Είναι ο τρόπος που θα σου το σερβίρει, με εντυπωσιακές τρομοκρατικές λέξεις που καθηλώνουν και με την background μουσική να θυμίζει είτε θρίλερ είτε ταινία Rambo.  

Πες οι ειδήσεις είναι ένα μέσο για να κατευθύνονται τα πρόβατα/τηλεθεατές και να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του κάθε καναλάρχη. Να πιάσουμε τις διαφημίσεις?
  • "Πάρε αυτό το αποσμητικό για να σε γουστάρουν οι γυναίκες!!"
  • "Κάνε αυτήν την δίαιτα, για να μην σε κερατώσει ο γκόμενος!"
  • "Διάβασε στις σελίδες 15, 17, 20, 24, 28, 32, 40, 43, 47 και 52, όλα τα μυστικά του σεξ για να δέσεις τον καλό σου μια και καλή!"
  • "Για να είσαι κουλ και όχι αυτό το τραγικό πλάσμα που είσαι τώρα, επισκέψου το τάδε κατάστημα για να αγοράσεις το καινούργιο τρέντι κινητό τηλέφωνο!"
  • "Το καινούργιο τάδε αμάξι θα σου ανεβάσει την ποιότητα ζωής!"
  • "Θες να μάθεις εάν σε κερατώνει η γκόμενα με τον γείτονα? Πάρε τηλέφωνο την κυρία Τασία να σου διαβάσει τα κουκιά και να σου δώσει όλες τις απαντήσεις!"
Αυτά επικρατούν ακόμα και στις διαφημίσεις. Τρομοκρατία και πανικός, με την μοναδική λύτρωση να έρχεται μέσα από την κατανάλωση. 

Για να πω την αλήθεια μου, δεν ξέρω εάν υπάρχουν ακόμα ελληνικές σειρές. Το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι είναι πως η τηλεόραση είχε γεμίσει φτηνά τούρκικα σήριαλ και επαναλήψεις του 2000. Άντε να υπήρχαν λίγες εξαιρέσεις που και αυτές είχαν σεξ, ανωμαλίες, κέρατα και άλλα ακραία πράγματα, μπας και κερδίσουν την προσοχή του μέσου υπνωτισμένου Έλληνα. 

Α, επίσης υπάρχει και Φώτης Σεργουλόπουλος, που κατά την άποψή μου είναι το κατακάθι του πάτου. 

Για να ολοκληρώσω και να κλείσω. Ο φόβος, ο τρόμος και η διατήρηση του κοινού σε έναν κλοιό πανικού είναι η ταΐστρα των καναλιών. Και οι θεατές καταναλώνουν νομίζοντας πως απλά παρακολουθούν το χαζοκούτι.

Όπως έχει πει και ο Marilyn Manson σε ένα παλιό του τραγούδι:

"Kill your God, Kill your TV"

-Lcfr. 

No comments: