Thursday, January 14, 2016

Star Wars: The Force Awakens

Το φαινόμενο Star Wars επέστρεψε με την 7η ταινία και σαν προβατάκι και εγώ πήγα να την δω.


Καλά, υπερβάλω για το "προβατάκι" μιας και έχω δει όλες τις προηγούμενες. Δεν είμαι κανένας φανατικός αλλά δυο ημέρες πριν το σινεμά, έκανα ένα ψιλόmarathon και είδα ξανά τις 3 τελευταίες ταινίες για να φρεσκάρω την μνήμη μου και να μπω στο ανάλογο κλίμα.

Η ταινία σαν ταινία και όχι σαν συνέχεια της ιστορίας του George Lucas ήταν επιεικώς μέτρια. Είχε τις κλισέ χαζοχαρούμενες ντεμέκ σκηνές αλά Disney, τα εντυπωσιακά εφέ που μεταξύ μας δεν με ενθουσιάζουν πλέον -μιας και πλησιάζω τα 35- το στρατηγικά Political correct cast ηθοποιών και φυσικά ένα μεγάλο FAIL στην επιλογή του κεντρικού κακού. Και απαριθμώ 3 βασικά πράγματα που με ενόχλησαν στο Star Wars: The Force Awakens.


(Ακολουθούν SPOILERS, από εδώ και πέρα, για αυτό προσοχή)


  • Ο βασικός χαρακτήρας πλέον είναι γυναίκα. Δηλαδή ο JJ Abrams (σκηνοθέτης και part-σεναριογράφος) θεώρησε σωστό πως ο αντικαταστάτης του ένδοξου Luke Skywalker θα πρέπει να είναι μια κοπέλα που για να ζει δουλεύει στους ΧΥΤΑ του διαστήματος, σαν άλλος ρακοσυλλέκτης. Από τα κατώγια στα ανώγια που λένε και στις ασπρόμαυρες ταινίες της πατρίδας μας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όταν πιάνει πρώτη φορά το φωτόσπαθο με μηδέν ώρες εκπαίδευσης, είναι τόοοοσο καλή, που ο έμπειρος κεντρικός κακός Kylo Ren (που είναι και επίλεκτος της σκοτεινής πλευράς πανάθεμά τον) γνωρίζει μια ήττα με "Η" κεφαλαίο. Όλα αυτά, στην πρώτη κι όλας ταινία. Δηλαδή στην δεύτερη, έχουν σκοπό να έχουν τον Kylo Ren δεμένο χειροπόδαρα και θα του πετάνε τούρτες στο πρόσωπο, για να διασκεδάζουν τα παιδάκια? Α, ξέχασα. Disney. 

Sup ma bratha?
  • Ο 2ος κεντρικός χαρακτήρας, υποστηρικτικού ύφους, έχει εμφανέστατο έλλειμμα στο ταλέντο. Το παλικάρι αυτό, άσχετα που πετάει 2-3 gangsta-style αστεία βγαλμένα από το Bronx, δεν το έχει ρε παιδάκι μου. Δεν με ενοχλεί που είναι μαύρος, αλλά ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ στο Star Wars Universe! Πως να το κάνουμε. Δεν γίνεται επειδή πρέπει να είμαστε politically correct και να μην μας πουν ρατσιστές, να κολλάμε έναν ηθοποιό μειονότητας σε κάθε ταινία. Δεν ταιριάζει! Με το ζόρι δεν γίνεται τίποτα. Πέρα από αυτό, σεναριακά πως μπορεί ένας απλός Stormtrooper, -και από ότι μας είπε προέρχεται από το χαμηλότερο τμήμα καθαρισμού εάν θυμάμαι καλά- να είναι τόσο καλός σε ο,τι και να κάνει? Μέχρι που αντιμετώπισε και τον Kylo Ren με φωτόσπαθο και παραλίγο να τον νικήσει. Και αυτός.

  • Πάμε τώρα στον Kylo Ren. Όσο και γαμώ είναι το στυλ του, με την αντικειμενικά φοβερή μαύρη μάσκα του και το όλο Matrix ύφος, άλλο τόσο τραγικός είναι στο να εμπνέει φόβο. Να σου δείξει δηλαδή πως είναι ικανός να τους πάρει όλους και να τους σηκώσει, με το ένα χέρι πίσω από την πλάτη του. Αντιθέτως, fail, fail λίγο κλάμα και ξανά fail, μέχρι που για κάποιον ανεξήγητο σε μένα λόγο, βγάζει και την μάσκα του στην πρώτη κι όλας ώρα της ταινίας. Και να μην μπω σε χαρακτηρισμούς του νεαρού που τον παίζει. Ένα παιδάκι με μελιτζανομύτη και αυτιά Ντάμπο το ελεφαντάκι. Αναρωτιέμαι, τι πίνουν στο casting, ή τι χάρες ήταν αναγκασμένοι να κάνουν, με αυτές τις επιλογές. Ο συγκεκριμένος ηθοποιός, θα ταίριαζε γάντι στο μουσικοθεατρικό σχήμα "Μαζού and the Zoo" και να τραγουδάκι για τους προαναφερθέντες ελέφαντες. 


Μηδέν μυστήριο. Πάρτα όλα στο πιάτο αγαπημένε θεατή μπας και σε δελεάσουμε να έρθεις και στην επόμενη υπέρ παραγωγή που θα βγάλουμε σε λίγους μήνες. Άλλωστε δεν μας ενδιαφέρει να φτιάξουμε μια καλή ταινία, αλλά να βγάλουμε λεφτά. 

Η ταινία πέραν του ότι ήταν γερό copy/paste της πρώτης του Lukas, (Star Wars: A New Hope -1977) είναι και κακό αντίγραφο. Ο Abrams έχει βγει πολλές φορές σε συνεντεύξεις να υποστηρίξει τις επιλογές του αλλά δεν έπεισε κανέναν . Μάλλον για να το πω πιο σωστά, προσωπικά εμένα δεν έπεισε ούτε στο ελάχιστο. Επέλεξε να αντιγράψει κάτι που είναι πετυχημένο και ήλπιζε να κάνει την ίδια επιτυχία. Και ναι, εισπρακτικά το "The Force Awakens" είναι πετυχημένη ταινία. Σίγουρα όμως δεν είναι επιτυχία στα μάτια των οπαδών των Star Wars. 

Είναι απλά μια ακόμα Disney ταινία, με έναν φοβερό βαθμό στο Imdb της τάξης του 8,5  που δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια σε καμία μα καμία περίπτωση. 

Ο George Lucas πούλησε μια παχιά αγελάδα στην Disney και αυτή θα την αρμέξει για πολλά-πολλά χρόνια. Ο κόσμος άλλωστε διψάει για μετριότητες. 

-Lcfr.

9 comments:

Anonymous said...

Επεισόδιο 1: άντρας. Εσύ: ναι, τί;
Επεισόδιο 2: άντρας. Εσύ: ναι, τί;
Επεισόδιο 3: άντρας. Εσύ: ναι, τί;
Επεισόδιο 4: άντρας. Εσύ: ναι, τί;
Επεισόδιο 5: άντρας. Εσύ: ναι, τί;
Επεισόδιο 6: άντρας. Εσύ: ναι, τί;
Επεισόδιο 7: γυναίκα. Εσύ: ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ

Lcfr said...

Ειναι τυχαίο πως όλα πλεον γυρίζουν γύρω απο τον φεμινισμό?

Star Wars: γυναίκα. (Fail)
Ghostbusters: γυναίκες (μεγαλύτερο fail)

Δεν ειμαι ενάντια, αλλα νομιζω πως διακρίνω ενα patern για να αποφύγουμε τα κακά σχόλια των δημοσιογράφων, και όλων των ανθρώπων που πλέον προσβάλλονται με το παραμικρό.

-L.

Anonymous said...

Όχι δεν είναι τυχαίο, είναι εσκεμμένο. Το φεμινισμό πλέον τον αφήνουν όλο και περισσότερα άτομα να πλησιάσει στο μυαλό τους. Συνειδητά και υποσυνείδητα, όλο και περισσότερα άτομα σε όλο και περισσότερα μέρη της Γης αλλάζουν από μόνα τους τη συμπεριφορά τους απέναντι στις γυναίκες.

Για όσα άτομα δεν έχουν δημόσιο βήμα, η αλλαγή φαίνεται στην καθημερινή συμπεριφορά τους. Για όσους έχουν δημόσιο βήμα, οι αλλαγές φαίνονται και στη δημόσια δουλειά τους. Άλλοι το κάνουν χωρίς να το αντιλαμβάνονται και άλλοι το κάνουν επίτηδες. Στο Force Awakens θεωρώ πως έγινε επίτηδες και το αποτέλεσμα ήταν άριστο. Μετά από έξι ταινίες με τη συνηθισμένη συνταγή, έκαναν μια αλλαγή που αποτυπώνει την προσέγγιση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στους άντρες και το φεμινισμό.

Η κίνηση που έγινε με το Force Awakens δεν ήταν κίνηση που κάνουν για να αποφύγουν τα σχόλια. Υπήρξαν ένα σωρό σχόλια από άτομα που νιώσανε ξαφνικά ότι απειλήθηκαν επειδή οι πρωταγωνιστές ήταν μια γυναίκα κι ένας μαύρος. Μετά από έξι ταινίες με άντρες πρωταγωνιστές, βρέθηκαν άντρες που αγχώθηκαν επειδή στην έβδομη ταινία δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τον εαυτό τους μέσα.
Στο Ghostbusters τα σχόλια ήταν ακόμα χειρότερα, πολύ πριν να κυκλοφορήσει η ταινία.
Όταν θα παίξει το Rogue One πάλι θα εμφανιστούν οι πρόθυμοι να πουν παρόμοια πράγματα.
Εκείνοι που είχαν μάθει αλλιώς στα προηγούμενα χρόνια τώρα γκρινιάζουν καθώς νιώθουν ότι τους κλέβουν κάτι που ήθελαν να το κρατήσουν για δικό τους.

Lcfr said...

Ο φεμινισμός και το political correctness, ειναι κάτι),, εχει γίνει το in θέμα που για κάποιο λόγο μας πλασάρουν απο παντου. (σαν την θρησκεία ένα πραμα)

Εάν δεν το καταλαβαίνεις αυτό και το ποσό ανούσιο ειναι λυπάμαι. Επίσης, εάν δεν καταλαβαίνεις πως εκτίθεσαι με αυτά που λες, τότε ξανά λυπάμαι. Απλά ψάξε στις 6 προηγούμενες SW ταινίες και δες εάν δεν υπάρχει γυναίκα πρωταγωνίστρια.


Όσο για το ghostbusters. Τραγική επιλογή, τραγικές ηθοποιοί, ένα μεγάλο σκουπίδι στο όνομα του φεμινισμού και της ανούσιας προπαγάνδας.

Λες και οι γυναίκες έχουν ανάγκη την συμπαράσταση του κινηματογραφικού και όχι μόνο κόσμου.

-L.

Anonymous said...

Υπήρχε πρωταγωνίστρια γυναίκα σε κάθε ταινία Star Wars. Αλλά στην έβδομη ταινία δεν μπόρεσες να βρεις τον εαυτό σου μέσα κι έτσι τρόμαξες. "Κάτσε ρε παιδιά, εγώ πού είμαι; Σε έξι ταινίες ήμουν μέσα, γιατί με βγάλατε από την έβδομη;"
Αυτή η αλλαγή είναι που δημιουργεί το άγχος, το ότι πλέον δεν είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει πάντα ένας άντρας σε κάθε ταινία και ίσως να υπάρχει μαζί και μια γυναίκα, όπως γίνονταν πολύ συχνά ως τώρα. Κι όταν θα υπάρχει γυναίκα, τώρα πια συχνά δεν θα είναι ντυμένη σαν κούκλα του σεξ ώστε να καυλώνουμε εμείς. Δεν θα είναι δεδομένο ότι θα κάνει σχέση με κάποιον ώσπου να τελειώσει η ταινία. Θα είναι απλώς μια γυναίκα. Είτε στο φανταστικό είτε στον πραγματικό κόσμο, η γυναίκα δεν μας χρωστάει το να ενδιαφερθεί αν εμείς γουστάρουμε να την βλέπουμε ή όχι.

Τα πράγματα αλλάξανε ήδη. Δεν έχει καμιά αξία το αν λυπάσαι ή αν χαίρεσαι. Ο φεμινισμός έχει σταματήσει πια να υπάρχει μόνο ως στήριξη σε γυναίκες που ζουν σε ακραίες μορφές βασανιστηρίων. Είναι πλέον μία σταθερή καθημερινή νοοτροπία. Ο κόσμος δεν ακολουθεί το φεμινισμό επειδή "μας τον πλασάρουν". Ο κόσμος δεν είναι τόσο υποχείριο όσο παρακαλάς να είναι για να μπορείς να ανακουφίζεσαι για τη δική σου θέση. Οι άνθρωποι ακολουθούν το φεμινισμό επειδή θυμούνται. Θυμούνται τί έχει κάνει ο αρσενικός εγωισμός στις γυναίκες και τί κάνει ακόμα και σήμερα σε ένα σωρό γυναίκες στον πλανήτη. Τα βλέπουν τα αποτελέσματα ως τακτικές στατιστικές με απίστευτα ποσοστά ακόμα και στη σημερινή σύγχρονη κοινωνία.
Ο κόσμος έχει βελτιωθεί πολύ για τις γυναίκες σε σχέση με παλιά κι όμως, ως τώρα στην καθημερινότητά μας ήμασταν απλά στην εύκολη απάντηση "εντάξει μωρέ, οδηγάτε, ψηφίζετε, δουλεύετε, τί άλλο θέλετε;" και την χρησιμοποιούσαμε για να τους βουλώνουμε το στόμα όταν ξεκινούσαν να κάνουν ή να πουν κάτι που δεν μας άρεσε.

Δεν χρειάζεται να σου αρέσει η αλλαγή. Δεν χρειάζεται ούτε να την αντέξεις ούτε να την ανεχτείς. Δεν θα χρειαστεί καν να την αγνοήσεις. Και αυτά που σου γράφω τζάμπα τα γράφω τώρα που το σκέφτομαι επειδή είναι ασήμαντο το αν θα τα προσέξεις ή αν θα τα διαβάσεις. Είναι ασήμαντο το αν θα σε επηρεάσουν αυτά που γράφω ή αν δεν θα σε αγγίξουν στο ελάχιστο. Και είναι ασήμαντο επειδή η αλλαγή έγινε ήδη και γρήγορα διογκώνεται. Αυτό ήταν. Δεν θα χρειαστεί να ασχοληθείς με οποιονδήποτε τρόπο με το φεμινισμό. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να σε υποχρεώσει να αλλάξεις τη ζωή σου για να ταιριάζεις με το φεμινισμό. Έχει ήδη συμβεί και έχει ήδη αποτελέσματα. Η παλιά νοοτροπία ήδη μειώνεται και θα είναι μειοψηφία σε λίγες δεκαετίες, χωρίς να επηρεαστεί καθόλου από το αν εσύ επέλεξες να κάνεις κάτι για να στηρίξεις ή να εμποδίσεις την αλλαγή.

Lcfr said...

Εαν νομίζεις πως πιστεύω πως η γη γυρίζει γύρω μου, και πως αναζητώ σε καθε ταινια ενα role model για να το πάρω αγκαλιά το βράδυ και να κοιμηθώ ήσυχος το βράδυ, τοτε λυπάμαι αλλα θα σε στεναχωρήσω. Εγω, και καθε άνδρας. Πρόσεξε, γράφω άνδρας και οχι ανδρείκελο που εχει γεμίσει πλεον ο κόσμος, και η Ελλάδα.

Αυτά, επισης εχει περάσει. Κάποτε ισως. Πλεον οχι.

Και προσωπικά γιορτάζω τις γυναίκες όλη μου την ζωή. Καθημερινά και πολλάκις την ημέρα. Όμως θεωρώ πως ειναι υποβίβαση της νοημοσύνης μου να μου λανσάρουν τον φεμινισμό στις ταινίες που βλέπω, όπως περνάνε και αλλα μηνύματα τα οποία, λίγοι τα πιάνουν.

Και σίγουρα η άποψη μου δεν εχει αξία. ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ. Όπως και η δίκη σου εχει μηδενική αξία σε εμενα.

Οπότε, παρε την επανάσταση των καταπιεσμένων γυναικών αγκαλίτσα και πέσε για ύπνο.
Ο κόσμος ειναι καλύτερος, μιας και το γουρούνι ο George Lukas δεν κάνει ταινίες.

Κερδίσατε. Κοιμήσου.

Anonymous said...

Σήμερα δεν ήρθα για να συζητήσουμε. Αυτό θα γίνει την επόμενη φορά. Σήμερα ήρθα μόνο για να σου πω ευχαριστώ, επειδή ο διάλογος μαζί σου με βοήθησε να διορθώσω ένα πρόβλημα που υπήρχε στη σχέση μου με την κοπέλα μου. Σ' ευχαριστώ πολύ και θα τα πούμε άλλη μέρα.

Lcfr said...

Εάν είναι ειρωνικό το σχόλιό σου ωραίος.
Εάν δεν είναι, πάλι ωραίος.

-L.

Anonymous said...

Αληθινό ήταν το σχόλιό. Θα σου εξηγήσω στο τέλος.

Η άποψη σου είπα ότι δεν έχει αξία για το Φεμινισμό, όχι για εμένα. Για εμένα έχει αξία. Θα ήθελα πράγματι να μάθω ποιοί είναι οι λόγοι που αντιδράς με αυτόν τον τρόπο απέναντι στο φεμινισμό.
Έχεις αυτή την αντιμετώπιση μόνο απέναντι στη σύγχρονη μορφή του φεμινισμού ή και στις παλιότερες; Είναι ο τρόπος τους που σε ενοχλεί ή το περιεχόμενο; Μήπως είναι και τα δύο ή κανένα από τα δύο; Ίσως να έχεις διαφορετικούς λόγους που τον αντιμετωπίζεις έτσι. Θα ήθελα να μάθω τους λόγους, αν δέχεσαι να τους περιγράψεις.

Από όσο έχω δει μέχρι τώρα, δεν θεωρώ καθόλου ότι πιστεύεις πως η γη γυρίζει γύρω σου. Αντιθέτως, παρατηρώ πως πιστεύεις ότι στέκεσαι μακριά από τον κόσμο, απομονωμένος σε μια μοναχική κορυφή. Από εκεί μακριά που βρίσκεσαι παρατηρείς τον κόσμο και τις μάζες που ζουν την κάθε τους μέρα σαν προγραμματισμένοι.

Το ότι στέκεσαι απόμακρα από τον κόσμο ίσως έχει σχέση με το ύφος με το οποίο συζητάς. Κατά βάθος δεν πιστεύω πως είσαι μισάνθρωπος, διότι είναι προφανέστατο το ότι γνωρίζεις την αξία του έρωτα και το πόσο σπουδαία είναι η ατομική έκφραση. Πιστεύω πως έχεις σοβαρό προσωπικό λόγο που χρησιμοποιείς το επιθετικό αυτό ύφος. Θεωρώ πως το χρησιμοποιείς για να προστατεύσεις τα συναισθήματά σου. Πιθανόν στο παρελθόν να σε πληγώσανε τόσο πολύ άσχημα και έτσι χρειάστηκε τελικά να βάλεις μπροστά ένα σκληρό ύφος ώστε να προστατεύσεις το συναισθηματισμό σου και να διατηρήσεις την προσωπικότητά σου ανέπαφη.

Στη συζήτηση φαίνεσαι σαν έφηβος μεσήλικας. Οι λέξεις και οι φράσεις που γράφεις χρησιμοποιούνται κατά κόρον από έφηβα άτομα, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο επιχειρηματολογείς δείχνει άτομο μέσης ηλικίας (35-40 ετών). Δείχνεις να έχεις σκεφτεί πάρα πολλές φορές ξανά και ξανά τα θέματα για τα οποία έχεις γνώμη. Ίσως γι' αυτό σε ενοχλεί όταν ο κόσμος ακολουθεί μαζικά μια νέα νοοτροπία, επειδή ξέρεις πόσο σημαντικό είναι να το κάνει μετά από προσωπική σκέψη κι όχι απλά επειδή το κάνουν κι οι άλλοι. Όταν έρχεται η ώρα του διαλόγου προστατεύεις την άποψή σου εκ των προτέρων, ίσως επειδή σε έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν με τόσο άδικο και άσχημο τρόπο, που πλέον περνάς αμέσως στη σκληρή αντιμετώπιση ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοιες δυσάρεστες καταστάσεις.

Αληθινό ήταν το προηγούμενο σχόλιό μου. Πράγματι η συζήτηση μαζί σου με βοήθησε στη σχέση μου. Δεν το περίμενα, αλλά τελικά το σκέφτηκα και βγάζει νόημα: συνέβη επειδή διαφωνούμε. Κατά τη διαφωνία, τονίζονται τα κενά της κάθε πλευράς. Ενώ οι συμφωνούντες απλώς αλληλοαυνανίζονται. Τα κενά που είχα στη σκέψη μου τονίστηκαν και ευτυχώς τα αντιλήφθηκα και μόλις έτυχε κάτι με την κοπέλα μου το πρόλαβα πριν χειροτερέψει, χάρη στην εμπειρία που είχα μαζί σου.