Wednesday, October 21, 2009

Μουσικές Απόψεις (manifesto)

Εδώ και αρκετά χρόνια, υπάρχει ένα θέμα μουσική συζήτησης που τις περισσότερες φορές καταλήγει σε τσακωμό, όποιος και να είναι ο συνομιλητής μου.
Το θέμα λοιπόν, είναι απλό και το ξεκαθαρίζω αμέσως.
Μουσικές προτιμήσεις και μουσικά ακούσματα. Τι? Δεν βγάζετε νόημα?

Οκ, θα το κάνω λιανό.
Κατά την προσωπική μου άποψη η μουσική είναι, το μοναδικό ίσως ελεύθερο (χάρη στην πειρατεία) πράγμα στον κόσμο, που λειτουργεί σαν βενζίνη για να μπορείς να βγάλεις πέρα την όποια καθημερινότητα έχεις. Είτε καλή, είτε κακή. Στην κακή για παράδειγμα, θα αφεθείς στην νοσταλγική μουσική, ενώ στην καλή, θα ξεφύγεις με έναν γρήγορο δίσκο της αρεσκείας σου, για να νιώσεις ακόμα καλύτερα.

Μέχρι εδώ συμφωνούμε?
Ωραία.
Το γούστο, έρχεται αμέσως μετά. Θεωρώ λοιπόν, ότι η μουσική που ακούς, σε χαρακτηρίζει. Δεν ισχύει το "δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι", αλλά το "δείξε μου το tracklist στο mp3 player σου, να σου πω ακριβώς τι καπνό φουμάρεις". Και φυσικά, τις ερμηνείες, τις βγάζει ο καθένας μας, ξεχωριστά.

Στο όνομα του γούστο και της "μουσικής βιβλιοθήκης" λοιπόν, ξεκινάει το μεγάλο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι.

Όπως ξέρετε πολύ καλά, ζούμε σε μία mix&match εποχή. Οι περισσότεροι από εμάς, είμαστε όπου φυσάει ο άνεμος και περιμένουμε να μας πάρουν από το χεράκι για να μας οδηγήσουν σε αυτό που θα αποκαλέσουμε "γούστο" αμέσως μετά. Βλέπε τηλεόραση, πολιτικά κόμματα, ταινίες, τάσεις μόδας (sic), etc etc.
Έτσι λοιπόν και στην μουσική.
Mix&match.

Τσιφτετέλια, με Pop.
Pop, με νησιωτικά.
Νησιώτικα, με Ελληνικό Rock.
Ελληνικό Rock, με καψουροσαβούρα αλά Πλούταρχος.
Καψούρα και Derti Fm, με R&B.
R&B και hip-hop, με Metal.
Metal, με Kattie Perry και Lady GaGa.
και ο κύκλος γυρίζει.

Ε λοιπόν, αυτό ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!
Δεν γίνεται να λικνίζεσαι στους ρυθμούς του εκάστοτε black-gangsta-rap group και μετά να είσαι υπέρμαχος της Metal μουσικής.
Δεν γίνεται, να ακούς Death Metal και να έρχεσαι στο τσακίρ κέφι στους ρυθμούς της Shakira.

Απλά αδιανόητο!!

Υπάρχουν "διπλανές" μουσικές όπως συνηθίζω να τις λέω, κυρίες και κύριοι, που μπορείτε να απευθυνθείτε εάν θέλετε μία μικρή αλλαγή από τα καθημερινά σας ακούσματα.
Αλλά τα κραυγαλέα πράγματα που ακούω κατά καιρούς, πρέπει να σταματήσουν...

-L.

8 comments:

Anonymous said...

Swstos k katalavainw pou to pas...Alla i mousiki ka8auti den exei sunora..Ena akousma mporei na sou aresei eite einai rock eite hard rock elliniko laiko(koinws skuladiko)...

J

Lcfr said...

Well J, διαφωνώ διακριτικά.

Τα μουσικά ακούσματα που μπορεί να σε κάνουν να πεις: "χμ, αυτό καλό είναι..." θα πει ότι δένουν με το γούστο σου και τις μουσικές προτιμήσεις σου. Δεν γίνεται δηλαδή να πω εγώ: "ωραίο solo έχει το καινούργιο τραγούδι τις Madonna" ενώ περιμένω πώς και πώς πότε θα πεθάνει η συγκεκριμένη "τραγουδίστρια"...

Br, και μόνο που το σκέφτομαι ανατριχιάζω...

-L.

Anonymous said...

Den einai apolyto...opws genikotera den einai apolyti i zwi.
Omws sou eipa pws nomizw pianw auto pou 8es na peis...Eidika an milame gia atoma, pou nomizoun pws einai alternative rockades , pou kata vasi goustaroun dance beatakia pop tragoudakia k tin katavriskoun me to kainourio tou petreli vandi k sia...ekei ti na peis?pou na arxiseis tis sfaliares k pou na stamatiseis...?EEEE?

J

Lcfr said...

Βασικά, θεωρώ ότι όποιος δεν έχει ένα σταθερό μουσικό γούστο, δεν είναι και τόσο αξιόπιστο άτομο. Δεν είναι κατασταλαγμένο και είναι το γνωστό "ότιναείναι"

Πραγματικά η μουσική είναι ο καθρέπτης του ανθρώπου για εμένα...

-L.

***Xardas*** said...

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με το άρθρο. Όμως μη ξεχνάς πως επειδή ζούμε σ' ένα μεγάλο "χωριό" όπως η Ελλάδα, κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς αποξενομένος και περιθωριακός τύπος μόνο και μόνο επειδή γουστάρεις death & black metal.
Επίσης επειδή έχουμε ανάγκη απο επικοινωνία και συντροφικότητα, πολλές φορές ψάχνουμε και άτομα απο διαφορετική μουσική σκηνή γιατί δεν έτυχε να βρούμε αυτό που θέλουμε στα άτομα του χώρου που ακούν την ίδια μουσική με μας. Συνεπώς καταλήγουμε σε μπαράκια όπου παίζει μια πιο "ποιοτική" (σύμφωνα με τα προσωπικά μου γούστα) μουσική ίσα ίσα για να μη φρικάρουμε με το κάθε hip hop, pop, R&B κλπ κομμάτι.
Αν βέβαια τύχει και ο άνθρωπος σου είναι στα ίδια περίπου μουσικά γούστα ή έστω παραπλίσια τόσο το καλύτερο!
Όμως απο την εμπειρία μου, όσες φορές ήμουν με άτομο εντελώς αντίθετο με τα μουσικά μου γούστα, το "γλυκό" ποτέ δεν έδεσε...

Ηλίας "Xardas" Μπαλάσκας

Lcfr said...

Συμφωνώ Ηλία...

Αλλά...(πάντα υπάρχει ένα αλλά)

Σίγουρα βοηθάει τα ζευγάρια να ακούν σχετικά ίδια μουσική.

Αλλά δεν ΠΡΕΠΕΙ και εκεί συμφωνούμε. (Γενικότερα κολλάω με την λέξη "Πρέπει"). Δεν ΠΡΕΠΕΙ να ακούς την ίδια μουσική με το ταίρι σου. Γιατί όταν μπαίνει το ΠΡΕΠΕΙ κάπου κλοτσάει το θέμα.

Και όπως λες, το γλυκό μπορεί να μην έδεσε στο παρελθόν σου. Αλλά είμαι σίγουρος ότι το χαλασμένο "συστατικό", δεν ήταν η διαφορά στα μουσικά σας ακούσματα. Κάτι άλλο θα ήταν. Κάτι που το ξέρεις εσύ και αυτές.

Αλλά διαφωνώ στο ότι μερικές φορές για να βρεις "ταίρι" θα πρέπει να καταπιέσεις τα αυτάκια σου, για να μην σε πουν περιθωριακό ή όπως λες, αποξενωμένο.

Το θεωρώ ελεεινό και μόνο που το σκέφτομαι.

Το μουσικό γούστο, είναι δακτυλικό αποτύπωμα. Δεν αλλάζει και δεν τροποποιείτε ποτέ. Πόσο μάλλον να καταπιέζεται για χάρη του "Ζευγαρώματος".

Σιχτίρ.
-L.

***Xardas*** said...

τωρα που το λες...ναι εχεις δικιο οτι δε πρεπει να ακους την ιδια μουσικη με το ταιρι σου... εγω εννοουσα στο περιπου...η τουλαχιστον να εχει βρε παιδι μου μια ιδεα για καποιες μουσικες σκηνες. Φαντασου να γνωρισεις καποια και πανω στη κουβεντα να σου πει "metallica; ποιοι ειναι αυτοι; εγω μονο ελληνικα ακουω...". Αλλα να σου κανω την εξης ερωτηση: πες οτι εισαι με καποια που γουσταρει club κατασταση με R&B, hip hop κλπ. Θα την υπωχρεωνεις να καθεται σπιτι μαζι σου; και πες οτι φτανει η στιγμη να γνωρισεις τη παρεα της και να βγειτε μερικες φορες σε τετοια μαγαζια...θα της πεις εγω δεν ερχομαι πηγαινε μονη σου; λεω τωρα εγω ενα παραδειγμα περι καταπιεσης αυτιων...

Ηλιας "Xardas"

Lcfr said...

Όχι βέβαια. Δεν θα της πεις τίποτα τέτοιο...

Γιατί φίλε μου Ηλία, οι άνδρες επιλέγουν την κοπέλα που θα έχουν (και άστες να χτυπιούνται και να λένε ότι αυτές επιλέγουν)

Άρα, θα πρέπει να κάνεις καλύτερη επιλογή της κοπελιάς, Ή να της εξηγήσεις ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ, τι παίζε με τον εαυτό σου: "Μου αρέσει αυτό, κάνω εκείνο, μην περιμένεις αυτό από εμένα" κτλ κτλ. Εκεί ακριβώς ξεκαθαρίζεις και τα μουσικά σου σύνορα... Βάσεις τα όρια έτσι ώστε να ξέρει μέχρι που είσαι.

Τονίζω, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ, για να μην έχεις μπλεξίματα μετά...

-L.