Monday, November 30, 2009

Ψέματα, αλήθειες και προκλήσεις.

Δεν γίνεται να ξεκινήσω αυτό το αρθράκι, χωρίς να παραδεχτώ ανοιχτά σε όλους, ότι έχω πει ψέματα. Όχι πολλά, αλλά έχω πει. Όπως όλες και όλοι μας. Δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, λες και είμαστε ανθρωπάκια, ή καυλωμένοι έφηβοι.

Everybody Lies που λέει και ο Dr. House.

Ο σκοπός αυτών των γραμμών δεν είναι άλλος, από το να προσπαθήσω να διαχωρίσω το αποδεκτό από το απαράδεκτο Ψέμα. Και μην βιαστείτε να πείτε, ότι όλα τα ψέματα είναι καταδικαστέα. Γιατί κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Φανταστείτε να ίσχυε κάτι τέτοιο. Όλος ο κόσμος θα ήταν πανικόβλητος με τον φόβο ότι θα τον ανακαλύψουν, επειδή είπε το τάδε λευκό ψέμα.

Και μιας και έκανα την πρώτη μου αναφορά στο λευκό ψέμα, επιτρέψτε μου, να εξηγήσω τι σημαίνει λευκό ψέμα.

Ας ρωτήσουμε τι είναι το White Lie, την φίλη μου Wikipedia:
"...the (white) lie is told to avoid the harmful realistic implications of the truth..."

Αφού το βγάλαμε από την μέση το Definition, ας εμβαθύνω λίγο.

Ας σηκωθεί όρθιος κάποιος που, όταν τον ρωτήσει η ευτραφής κοπέλα του, εάν την θεωρεί "παχουλή", θα απαντήσει εύκολα και χωρίς κανένα κόμπο στο λαιμό του: "ΝΑΙ". Ή αυτόν που θα απαντήσει ¨ΟΧΙ¨, στην ερώτηση:
  • Σου αρέσει αυτή??
από την κοπέλα σου, όταν λίγα δευτερόλεπτα πριν έχει περάσει η πανέμορφη Γιαπωνέζα από μπροστά σας.

Προσπαθώ να σας εξηγήσω ότι μερικές φορές είναι καλύτερο να μην πεις την αλήθεια, για να μην πληγώσεις/πειράξεις/ενοχλήσεις/εκνευρίσεις/στεναχωρήσεις ή προσβάλλεις κάποιον άνθρωπο που είναι κοντά σου. Που τον θέλεις κοντά σου. Και αυτό που έχεις μαζί του, το υπερασπίζεσαι και το αγαπάς.

Και θα πάμε στο επίμαχο σημείο.
Ποιος από εσάς, ενόσω ήταν σε μία σοβαρή σχέση (δεν μιλάω για τις ξεπέτες φυσικά) έχει δεχτεί ένα απλό και ΑΘΩΟ email, από κάποια πρώην του ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΕΙ ΠΕΙ. Είμαι σίγουρος ότι ότι πρέπει να είναι ελάχιστοι όσοι παραδεχθούν κάτι τέτοιο.

Έτσι λοιπόν, δεν το λες.

Δεν το λες, όχι γιατί κρύβεις κάτι κακό ή νιώθεις ένοχος. Δεν το λες γιατί ξέρεις ότι ενώ δεν υπάρχει καμία απειλή, ή πιθανή επανασύνδεση με το παρελθόν, θα προκαλέσεις πανικό, στεναχώρια και φυσικά μην ξεχνάμε τσακωμούς και μούτρα.

Από την άλλη, εάν ΕΣΥ στείλεις sms/mail ή κάτι άλλο στο παρελθόν σου, τότε είσαι offside. Offside και πρέπει να τιμωρηθείς για αυτό. Φυσικά όμως για να το κάνεις, θα πρέπει να υπάρχει λόγος. Και μάλιστα λόγος σοβαρός. Ή λοιπόν, δεν έχεις ξεκολλήσει ακόμα, ή σε τρώει ο κώλος σου που λένε, ή ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις αυτήν την κίνηση, για να αποτρέψεις κάτι.

Και πάλι εκεί δεν το λες.
White Lie.
Ψέμα, δεν λέω... Αλλά αθώο ψέμα. Ψέμα που δεν κρύβει δόλο, που δεν έχει σκοτεινές γωνίες και που προστατεύει.

Προς Θέου. Δεν παροτρύνω και δεν υπονοώ, ότι πρέπει πλέον να αρχίσουμε όλοι τα ψέματα και να τα βαφτίζουμε λευκά ή αθώα. Απλά, νομίζω ότι αυτά, δεν πρέπει να έχουν τις ίδιες ποινές και επιπτώσεις, όταν και εάν αυτός που θα τα πει, πιαστεί.

Ειδικά όταν έστω για αυτό το White Lie, το έχει μετανιώσει.
Και το αποδεικνύει καθημερινά.

-L.

2 comments:

Anonymous said...

Nai alla pou einai to orio metaksu white lie kai black lie?

An sou steilei ena a8wo email h prwhn sou kai den to peis sthn kopela sou, mporei apla na epitrepseis thn ekseliksh mias anepi8umhths katastashs...dhladh: epeidi den anafereis sthn nun sou to email kai den dexesai kapoies sunepeies, sunexizeis thn a8wa epikoinwnia me thn prwhn. Alla den ksereis gia poso kairo 8a einai a8wa. Oute pou 8a se odhghsei (par'olo pou oi arxikes sou pro8eseis einai agnes). Enw ama to peis 2 tina mporeis na sumboun: h nun sou na sou exei megaluterh empistosunh giati ths ekmusthreuthkes kati. Deuteron h stenaxwria kai ta moutra pou mporei na dhmiourh8oun na se odhghsoun sto na kopseis maxairi thn epikoinwnia me thn prwh prin proxwrhsei h katastash.

An vevaia exeis xesmenh th fwlia sou den les tipota. Alla tote to psema den einai a8wo kai prepei na dexteis tis sunepeies...oloi apo ta la8h mas ma8ainoume. Allwste that is the basic principal of learning theory: the probability of a behaviour re-occuring in the future depends on it's consequences

Lcfr said...

Xqz me,

WHAT THE HELL ARE YOU TALKING ABOUT DUDE?

Ειλικρινά αδερφέ, την τελευταία πρόταση, μετά βίας μπορώ να την διαβάσω. Πόσο μάλλον να την καταλάβω.

Όσο για τις απόψεις σου...
Συμφωνώ. Όχι σε όλα. Αλλά συμφωνώ.

Και εξηγώ.
Πες ότι θέλεις να αποτρέψεις κάτι που θα σε μπλέξει με την πρώην σου και θέλεις να της το ξεκαθαρίσεις πριν γίνει, για να μην νομίζει ότι εσύ είσαι πίσω από όλα (ότι δηλαδή, με ότι πρόκειται να γίνει δεν έχεις καμία σχέση). ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ λοιπόν, θα της στείλεις email. Απρόσωπο, άχρωμο και χωρίς κανέναν υπαινιγμό (σεξουαλικό ή συναισθηματικό)

Αυτή θα απαντήσει.
Λογικό.

Ε, εάν η νυν δει την απάντηση, θα σταθεί μόνο στο ότι υπάρχει mail της πρώην. Και όχι στο ΓΙΑΤΙ υπάρχει. Γιατί ξεκίνησε όλο αυτό και φυσικά θα σταθεί στο μεγάλο "ΓΙΑΤΙ δεν μου το είπες". Εκεί ακριβώς μπαίνει το White Lie.

Σε κάτι τέτοιες καταστάσεις που δεν έχουν κανένα σκοτεινό σημείο, αλλά δεν μπορείς να το πεις και ΦΟΡΤΣΑ ΦΟΡΑ, επιβάλλεται το White Lie. No harm done.

To white lie, είναι εργαλείο. Αρκεί να ξέρεις πού αρχίζει και πού πρέπει να σταματάει η χρήση του.

Ευχαριστώ για το σχόλιό σου.

-Lcfr.